HET EILAND

Thassos is het meest noordelijke eiland van Griekenland en ligt in de Egeďsche Zee. Het heeft een mooie natuur en prachtige stranden. Van massatoerisme is geen sprake en overal vind je de typisch Griekse sfeer. Het is zeer bergachtig met als hoogste berg de Ypsarion (1206 m).
Zelfs in de zomermaanden kun je er nog strandjes vinden waar het heerlijk rustig is. Het binnenland is groen en waterrijk. Ideaal om te wandelen.
Rond het eiland loopt een goede ringweg van ongeveer 100 km. Van hieruit gaan er verschillende asfaltwegen naar de bergdorpjes, waar het heerlijk vertoeven is op het schaduwrijke dorpsplein onder eeuwenoude platanen.
Thassos is beroemd om zijn hagelwitte marmer, heerlijke honing en zeer goede olijfolie.


Limenas
Ook wel genoemd Thassos-stad. Dit is de havenplaats van het eiland waar je met de ferry vanaf Keramoti aankomt als je op Kavala vliegt.
Verspreid door heel Limenas vind je archeologische opgravingen, omdat de nieuwe stad op de oude gebouwd bleek te zijn. Boven de stad ligt het oude theater en de akropolis, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en kustlijn en zelfs het vaste land aan de overkant. Vlakbij de gezellige oude haven is het archeologische museum.
Limenas is een redelijk toeristische plaats en is dan ook rijk aan (souvenir)winkeltjes.

Panagia
Dit schitterend gelegen bergdorp met zijn leistenen daken is rijk aan water. Het dorp ligt aan de voet van de berg Ipsarion en het (zelfs in de zomer!) ijskoude bronwater loopt via kanalen door het dorp.

Alyki
Op het prachtig gelegen schiereilandje kun je heerlijk rondwandelen en de opgravingen bekijken. In het verleden werd hier ook marmer gewonnen.
Daarna een verfrissende duik in het kristalheldere water of een lekker hapje eten in een van de taverna’s aan het strand.

Moni Archangelou Michail
Dit klooster, gewijd aan de aartsengel Michael, is gebouwd hoog op een uitstekende rots. Het is zeker een bezoek waard, al is het maar om de idyllische rust en het adembenemende  uitzicht.
Let wel: de nonnen staan op de strikte kledingvoorschriften, maar geen nood, bij de ingang is geschikte kleding verkrijgbaar. Het klooster ligt aan de hoofdweg tussen Astris en Alyki en is dus makkelijk te bereiken.

Theologos
Een fotogeniek bergdorp, beroemd om zijn leistenen daken en huisgemaakte zoetigheden. In het dorp is ook een schoenmaker, die allerlei soorten leren slippers en sandalen maakt. Als je geluk hebt, kun je hem zelfs aan het werk zien.

Kastro
Een verscholen bergdorp, waarvan de bewoners naar de kust trokken, waardoor Kalivia en Limenaria ontstonden. Deze plaatsen zijn dan ook zeer met elkaar verbonden. Het bergdorp werd geheel verlaten en raakte in verval, maar de laatste jaren worden steeds meer huizen op de traditionele wijze opgeknapt en is er zelfs elektriciteit. Het dorp heeft een taverna, gerund door Kostas, die elke dag op en neer rijdt, en waar je heerlijke zelfgemaakte yoghurt met honing kunt eten. Af en komt het dorp tot leven, zoals op 18 januari, wanneer de kerk gewijd aan Agios Athanasios (overigens een bezoek waard), haar naamdag heeft. Alle inwoners van Kalivia en Limenaria verzamelen zich dan boven in het dorp om te feesten. Verder wordt er in de kerk nog getrouwd en gedoopt.
Sinds 2016 is het dorp vanuit Kalivia te bereiken via een nieuwe asfaltweg.

Mikro en Megalo Prinos (Kazaviti)
Deze bergdorpjes zijn zeker het bezoeken waard. Ze zijn prachtig gelegen tegen de bergwand uitkijkend over de groene vallei richting Kavala. In en rondom beide dorpjes kun je heel mooie wandelingen maken, waarna het heerlijk uitrusten is op het dorpsplein onder de enorme platanen.

Klooster Agios Panteleimonas
Alleen al de rit naar het klooster is de moeite waard. Sinds enige jaren is er (vanaf Mikro Prinos) een heel goede asfaltweg, die langs de berg omhoog slingert. Stop vooral even om van het adembenemende uitzicht te genieten.  Op de kloosterhof is ook een grot met heilig water te bezoeken.


VERVOER
Op Thassos kan men zich op verschillende manieren verplaatsen.

Met de bus
Het openbaar vervoer is relatief goedkoop. Men doet er verstandig aan van te voren een kaartje te kopen, aangezien een kaartje in de bus duurder is.
Er zijn verbindingen tussen de diverse plaatsen, maar ook een lijn die rond het eiland loopt. Je kunt hiervoor een kaartje voor de hele dag kopen en naar believen op en af stappen.

Met de taxi
Dit is nog steeds betaalbaar, maar door de stijgende benzineprijzen wordt ook dit steeds duurder.

Met de auto
In Limenaria en Potos zijn er diverse autoverhuurbedrijven die goede auto's leveren met volledige verzekering.
Denk ook eens aan het huren van een jeep om, een of meerdere dagen, de bergwegen te verkennen en Kastro en de watervallen te bezoeken.

Met de motor/brommer
Een ideale manier om het eiland te verkennen. In Limenaria bevinden zich diverse verhuurbedrijven. Let wel: een helm dragen is verplicht.

Met de fiets
Voor wie in Kalivia verblijft, is de fiets een ideaal vervoermiddel om in Limenaria en het strand te komen. De weg van Kalivia naar Limenaria loopt langzaam af en is goed te doen met de fiets.
Ook omliggende plaatsjes en stranden zijn te doen met de fiets, al vergt dat wel wat meer inspanning!


MARKT
Op het eiland zelf is er eens per week op maandagmorgen markt in Prinos.
Het aanbod bestaat voornamelijk uit groente en fruit, gedroogde kruiden, planten, kleding, schoenen en textiel.
Om echt van het Griekse marktgebeuren te genieten, moet je vroeg (om een uur of negen/half tien) ter plaatse zijn, wanneer de Griekse vrouwen boodschappen doen. Vooral bij de groente- en fruitkraam levert dat mooie plaatjes op.
Prinos is eenvoudig per bus te bereiken.

Op zaterdagmorgen is er markt in Kavala. Vanaf Skala Prinos kun je overvaren met de draagvleugelboot of de ferry. De markt bevindt zich op loopafstand van de haven.

Op dinsdagmorgen is er markt in Chrisoupoli. Vanaf Limenas vaar je over naar Keramoti. Van daar is het een korte rit met de taxi of bus.


ACTIVITEITEN
Voor wie niet de hele dag op het strand wil liggen, biedt Thassos genoeg andere activiteiten.

Watersport
Diverse watersporten en bootverhuur in de directe omgeving zijn te vinden in Limenaria, Pefkari en Potos.

Duiken
In Pefkari en Potos zijn duikscholen.

Dagtrip met boot
Vanuit Limenaria vertrekt dagelijks een boot, die leuke baaitjes aandoet om te zwemmen en te snorkelen. Ook wordt er een barbecue lunch verzorgd.

Met een jeep de bergen in
Huur eens een dag (of meer) een jeep, trek de bergen in en geniet van de mooie natuur van Thassos. Bezoek het dorp Kastro, de waterval Apostolus, rijdt naar de top van de Ipsario (het hoogste punt van het eiland), het meertje en de watervallen bij Maries of tour zomaar wat rond. Echt verdwalen kan bijna niet.

Paardrijden
In Theologos en Skala Prinos kan men paardrijden.

Wandelen
Thassos is uitermate geschikt voor het maken van wandelingen in de vrije natuur.
Bij de grotere supermarkten of souvenirwinkels is er tegenwoordig een goede wandelkaart van het eiland te koop.
> Plaatsen

> Vervoer

> Markt

> Activiteiten

TOP
TOP
TOP
TOP